MIKÄ?

Seisomapaikkaklubi on Jyväskylässä vuonna 2001 perustettu stand up -klubi, joka järjestää noin kerran kuussa stand up -komiikkailtoja Ilokivessä ja ravintola Katseessa. Koomikko Teemu Vesterinen sysäsi uransa alkajaisiksi homman liedelle ja mukana jo tuolloin oli toinenkin nykyisin kannuksensa ansainnut koomikko, Marko Kämäräinen. Klubin tuottajina toimivat Sakari Petjakko ja Teemu Vesterinen yhteistyössä yliopiston, ravintola Ilokiven ja monien avuliaiden yksityishenkilöiden kanssa.

MITÄ SIELLÄ TAPAHTUU?

Seisomapaikkaklubilla lavalla nähdään Suomen parhaat koomikot ja ulkomaiset tähtivieraat. Yhden esityksen aikana spottiin astuvat sekä lupaavimmat tuoreet nimet että kirkkaimmat tähtöset. Illan kulkua johtaa isäntä eli MC, joka on aina yksi rutinoituneista koomikoista. Silloin tällöin vuoroon tulee Open mic -osuus (OM), joka tarjoaa muutaman minuutin lava-ajan aloittelijoille.

Tästä tilaisuudesta ovat alkunsa saaneet sellaiset tekijät kuin Ismo Leikola, Tomi Walamies, Teemu Kontoniemi, Jouni Kallio ja Mikko Vaismaa. Heistä Ismo ja Mikko ovat voittaneet Helsingissä järjestettävän Vuoden tulokas -kilpailun. Shown kesto taukoineen on reilu puolitoista tuntia. Klubin esityskieliä ovat suomi ja englanti. Vuodesta 2005 Seisomapaikkaklubi on sytyttänyt spotin kahdesti illassa, eli hauskojen lauantai-iltojen jälkeen Jyväskylän kaduille jalkautuu yhteensä 600-700 tyytyväistä katsojaa. Seisomapaikan tuolikatsomo ja takaosan nouseva katsomo tarjoavat loppuunmyydystä salista istumapaikan n. 85%:lle yleisöstä.

VUODESTA 2001

Ensimmäinen klubi-ilta järjestettiin 31. lokakuuta 2001. Yleisöä oli tuolloin 280. Osa ihmisistä istui lattialla. Suuri suosio oli ehdoton todiste siitä, että uudelle lajille oli tilausta. Jatkoa seurasi tammikuussa 2002. Tupa oli jälleen täysi. Kaikki Suomen parhaat stand up -koomikot ovat vierailleet Seisomapaikkaklubilla.

Usein Suomen parhaaksi kuvailtu Ilokiven klubiyleisö takaa tunnelmallisen ja onnistuneen stand up -illan, jonka vetovoimasta puhutaan takahuoneissa ympäri Suomen. Työstään klubin “isänä” Teemu Vesterinen sai Sohwin kulttuuripalkinnon vuonna 2005. Käytännössä palkinto oli siis tunnustus hänelle ja muille Jyväskylässä vaikuttaville koomikoille siitä, että stand up on saatu juurrutettua Jyväskylään. Vuonna 2006 Seisomapaikkaklubi sai Keski-Suomen Vuoden Markkinointiteko -palkinnon.

TULEVAISUUS

Jyväskylässä on mahdollisuus nähdä läpileikkaus siitä, missä suomalainen stand up -komiikka kulloinkin menee. Seisomapaikkaklubi ei ole poliittisesti millään tavalla painottunut eikä edellytä tai kiellä esiintyjiltä mitään asenteita, viittauksia tai näkökulmia koskien politiikkaa, uskontoa, yksityisiä henkilöitä, yrityksiä, yhdistyksiä saati sitten eturivissä istuvia ihmisiä.

Yleisöltä toivotaan palautetta siitä, millaisia esityksiä ja koomikoita halutaan nähdä. Aina silloin tällöin Seisomapaikkaklubi tarjoaa erikoisesityksiä, kuten soolokeikkoja, vierailevien klubien näyttäytymisiä, erityisen härskin tai mustan komiikan iltoja tai improvisaatiohässäkkää. Seuratkaa sivuja, pistäkää sana kiertämään ja ennen kaikkea, tervetuloa nauttimaan komiikasta. Marko Kämäräisen sanoin: “Mikään ei ole niin hauskaa kuin huumori.”